+A -A /R

Nyhed

Sundhed i Tranehavegård styrker fællesskabet

I foråret 2015 spurgte Thomas Blachmann, om ensomhed kan forhindres, hvis vi lærer vores naboer bedre at kende? Det har de muligvis svaret på i 3B´s afdeling Tranehavegård. Her arbejder afdelingsbestyrelsen nemlig for at skabe et stærkt beboerfællesskab ved at arrangere en række sundhedsaktiviteter.

Tranehavegård er en ældreafdeling i hjertet af Sydhavnskvarteret. Afdelingens røde blokke er placeret i grønne arealer med masser af bænke, og her mødes beboerne ofte til en hyggestund og en kort snak. Når vejret er for koldt uden for, rykker flere af beboerne ind i den nyetablerede Traneklub.


I Traneklubben foregår mange fællesaktiviteter med fokus på mental og fysisk sundhed. Der er strikkeklubben om onsdagen, hvor nybegyndere og øvede mødes over en kop kaffe og en gang sladder. Der er også kortklub, banko, madklub og et motionsrum med fast instruktør om onsdagen.

- Vores mål er at skabe et åbent forum, hvor der er plads til alle. Der er generelt stor opbakning til sociale arrangementer. Vi har for eksempel længe haft succes med at arrangere årlige udflugter med bus. Sidst var vi 54 beboere, der tog afsted sammen, siger Anne-Marie Meilvang, formand i Tranehavegård.
 

- Vi holder også søndagsmatiné hver anden måned, hvor vi gennemsnitligt har 35-40 deltagere. I øjeblikket arbejder vi på at de beboere, der er interesserede, kan få udleveret en nøgle til Traneklubben, så de selv kan træne i motionsrummet, tilføjer Anne-Marie, mens hun afprøver et af motionsrummets to motionscykler.

 


Alle har mulighed for at være med
Det er især takket være afdelingsbestyrelsen, at Traneklubben eksisterer i dag. De etablerede klubben i slutningen af 2015 for at skabe et større fællesskab blandt de mange ældre beboere i afdelingen. Det er dog ofte svært at nå ud til den enkelte beboer, og derfor hjælper frivillige og andre med ekstra indsatser for at engagere alle.

- Mange beboere sidder oppe i deres lejligheder og har svært ved at komme udenfor området. Derfor tilbyder vi også at hente og bringe dem hjem igen, hvis de ønsker at deltage i aktiviteterne. Også hjemmeplejen er gode til at køre dem til de forskellige ting i Traneklubben, siger Anne-Marie Meilvang og tilføjer:

- På den måde er det ikke de fysiske rammer, der forhindrer beboerne i at deltage.

Engagement kræver tid
Det er dog ikke helt uden omkostninger at opretholde Traneklubben, og især Anne-Marie og de andre frivillige i afdelingen bruger meget tid i klubben.

- Det koster tid at engagere sig, og en del af vores fritid foregår i Traneklubben. Men vi får altid lyst til at fortsætte, når vi ser, hvor meget det betyder for beboerne i afdelingen, siger Anne-Marie.

Flere sundhedsaktiviteter
Sideløbende med Traneklubben er afdelingen også involveret i andre sundhedsprojekter, heriblandt projektet ”Livskvalitet for ældre i Tranehavegård”. Projektet styres af Sundhedsforvaltningen i Københavns Kommune, og Tranehavegård har i den forbindelse valgt at deltidsansætte en boligsocial aktivitetsmedarbejder, der hjælper med at koordinere de mange sundhedsaktiviteter.

I februar begyndte endnu et sundhedsprojekt styret af Københavns Kommune. Her skal en Ph.d. studerende blandt andet forske i, hvordan fysiske rum kan ændre beboers adfærd.

15/02-2016