+A -A /R

Nyhed

Udenlandske fagfolk på boligbesøg

Bortset fra Amalienborg, 8-tallet og plejecentret Lotte på Frederiksberg var det udelukkende boliger i KAB-fællesskabet og 3B, der var på programmet, da 40 boligfolk, fagfolk fra ældreplejen og arkitekter fra Schweiz og Østrig besøgte København i starten af april. Især havde seniorbofællesskaber og anderledes boformer som AlmenBolig+ og fællesskaber på tværs af generationer de udenlandske gæsters interesse.Store forhold
Det var arrangør og turleder Hanne Leu, der havde opdaget, at ældre har noget bedre forhold i Danmark end tilfældet er i Schweiz og Østrig. Turens første besøg gik derfor til 3B’s seniorbofællesskab Kløvermarken og Ballerup Ejendomsselskabs plejecenter, Sønderhaven – begge beliggende i Måløv.
I Kløvermarken inviterede to beboere gæsterne ind i deres private boliger, og de besøgende var både imponerede og spørgelystne.

- Jeg er meget imponeret over, hvor store boligerne er, sagde en af de besøgende, og fortsatte:
- I Schweiz har vi pladsmangel. Vi har derfor ikke meget tæt-lavt byggeri som her, men må bygge i højden. Og boligerne er væsentligt mindre.

Non-profit??
På den sidste dag var KAB’s specialkonsulent, Stine Kofod, holdets vært ved deres besøg i Sydhavnen. Gæsterne var generelt tilfredse med deres besøg, og som det ofte sker på den slags ture, var der stor interesse i at få styr på de tekniske detaljer.

- Der blev spurgt meget ind til Landsbyggefondens rolle, finansiering af byggeri, visitering af beboere og den slags, fortæller Stine Kofod og tilføjer:

- Ikke mindst var der stor forundring over, at de almene boliger – også plejeboliger – drives af non-profit boligorganisationer. Det var ikke et koncept, de havde lyst til at tage med hjem. Deres plejecentre drives ofte af fonde eller organisationer, der har mulighed for at skabe overskud.

Fællesskaber på tværs
Det var en gruppe tilfredse midteuropæere, der drog hjem efter tre dage i København. Størst indtryk gjorde de byggerier, hvor flere generationer lever sammen – fx Langgadehus, hvor familieboliger er opført ovenpå et plejecenter og Farum Midtpunkt, hvor to blokke er omdannet til seniorbofællesskab og plejecenter.

De udenlandske boligfolk besøgte Kløvermarken, Grønhøj (3B) og Sønderhaven (Ballerup Ejendomsselskab) i Måløv, Langgadehus og Sundbygård (Boligselskabet AKB, København), Sejlhuset og Teglværksholmen (SAB) samt den gamle del af Sydhavnen i København samt Farum Midtpunkt (Furesø Boligselskab).

Boligforeningen 3B og KAB har indgået et strategisk partnerskab, som bl.a. fremmer samarbejdet om byudvikling.

21/04-2017