+A -A /R

Nyhed

3B skal bygge 80 billige boliger i Egedal

3B skal bygge to forskellige slags rækkehuse, der nemt og hurtigt kan ændres til større familieboliger.
- Alle har ret til at bo ordentligt til en rimelig husleje – selvfølgelig også flygtninge, der bliver nogle af de første indflyttere, siger 3B’s formand, Steffen Morild.

’Gode forslag til private og fælles opholdsarealer’ og ’boligindretning, der er optimeret med gode opbevaringsmuligheder og rumligheder’. Det er blot nogle af de positive ord, som Egedal Kommune har om 3B’s byggeprojekt ”Fra flygtning til Egedal-borger”, der i en åben idékonkurrence er udvalgt til at blive hjem for familier med mindre indkomster, heriblandt kommunens flygtninge.

Dermed skal Boligforeningen 3B nu bygge cirka 80 boliger i den store kommune nordvest for København - Egedal, som er en helt ny kommune for 3B. Boligerne skal bygges på fire forskellige grunde i kommunen og blandes med almindelige familieboliger. Netop ved at blande boligtyperne skabes et godt grundlag for, at de nye beboere får gode muligheder for hurtigt at blive en del af et fællesskab med andre beboere i området.
Huslejen kommer formentlig til ligge mellem 3.000 og 4.500 kroner, afhængig af størrelsen på enten 30 eller 45 kvadratmeter.

- I 3B bærer vi et stort og bredt samfundsansvar, der blandt andet går ud på at bygge boliger for alle. Også for dem, der står i en af de allersværeste situationer – at måtte flygte fra sit hjemland på grund af krig, uretfærdighed eller forfølgelse. Alle borgere – også flygtninge – har ret til at bo ordentligt og blive en del af et stærkt fællesskab, siger Steffen Morild, formand for Boligforeningen 3B.

Borgmester i Egedal Kommune, Karsten Søndergaard (V) er rigtig glad for de nye boliger, der udformes som rækkehuse med egen terrasse.

- Det er et rigtig godt projekt, der løser opgaven med at etablere flere almene lejeboliger i Egedal, hvor pris og kvalitet hænger godt sammen, bl.a. fordi vi her har fået statsstøtte til boligerne. Boligerne er tænkt til alle, men i første omgang vil en del flygtningefamilier få glæde af dem. Boligerne vil på sigt afløse de midlertidige flygtningepavilloner, der er sat op rundt omkring, siger Karsten Søndergaard.  

Det er tegnestuen LETH & GORI, der har tegnet ’Fra flygtning til Egedal-borger’ sammen med 3B.


- Vi er glade og stolte over at medvirke til at skabe gode og sunde boliger for Egedals nye og eksisterende borgere. Boliger, som skaber gode og trygge rammer for hverdagsliv og fællesskab. Boliger, som nænsomt tilpasses stedet, tilbyder gode uderum til beboerne og åbner sig mod omverdenen. Boliger, som er fleksible, så de let kan tilpasses ændringer i beboersammensætningen og beboernes boligbehov, siger Uffe Leth, arkitekt og partner, LETH & GORI.

Permanente og fleksible
”Fra flygtning til Egedal-borger” er en videreudvikling af 3B’s og LETH & GORIS byggekoncept ”Robuste Små Boliger”. Her bliver gedigne boliger bygget efter traditionelle og afprøvede metoder i robuste materialer, der kræver minimal vedligeholdelse og sikrer sunde boliger med godt indeklima. Boligerne placeres og bygges, så de understøtter rammer for fællesskab både internt i bebyggelsen og med det omkringliggende kvarter.

 
 

De nye boliger i Egedal Kommune bliver permanente hjem for nye familier, men fleksibiliteten er stor, hvis behovene ændrer sig.

- Vi kan nemt og billigt slå to af boligerne sammen til en større familiebolig, hvis kommunen ønsker det. I første omgang er vi blot glade for at skulle bygge nogle ordentlige rammer, der kan skabe grobund for en tryg base, siger Steffen Morild.

Byggeriet af de cirka 80 permanente boliger begynder efter planen i 2018, og der bygges på følgende fire grunde:

•    Gl. Roskildevej 16A, Ølstykke
•    Smørumparken, Smørumnedre
•    Brændekær 5/Kratkær 6, Smørumnedre
•    Hjorteleddet 39, Stenløse

 
 
Praktisk information
• Bygherre: Boligforeningen 3B
• Designrådgiver/arkitekt: LETH & GORI
• Ingeniører: Regnestuen samt Spangenberg & Madsen Rådgivende Ingeniørfirma
 
 
Pressekontakt
Boligforeningen 3B: Anette Hertz, kommunikationschef, tlf. 40 97 50 77
LETH & GORI: Uffe Leth, arkitekt og partner, tlf. 28 55 93 28
Egedal Kommune: Frederik Roed, presseansvarlig, tlf. 72 59 62 63.

 

 
Fakta om boligerne
  • Boligerne indeholder en hems, som giver mulighed for at adskille soveområdet fra opholdsområdet – i princippet en to-rums bolig på 30 m2 eller tre-rums bolig på 45 m2. De høje skrånende lofter sikrer rummelighed og godt dagslys i boligerne.
  • Huslejen kommer formentlig til at ligge mellem 3.000 og 4.500 kroner, afhængig af størrelsen.
  • Boligerne udformes som rækkehuse med egen terrasse og med mulighed for etablering af egen have. Erfaringsmæssigt er det en meget eftertragtet boligtype for beboere i alle aldersgrupper og samfundslag. Samtidig sikrer rækkehusdisponeringen, at husene nemt kan omdannes til attraktive familieboliger.
  • Boligerne er muret byggeri, som både sikrer sunde boliger med godt indeklima og lang levetid, der også over tid fremstår ordentlige og velholdte.
  • Boligerne er robuste og billige i drift, da murede vægge, betongulv og trælofter eliminerer skrøbelige plade- og gipsoverflader.
  • Boligerne opføres i naturlige og genanvendelige materialer og er designet til at opfylde 2020 energikrav med solceller på tagene. Gode lysforhold og massive gulve er med til at udnytte passiv solvarme, samt spare på kunstig belysning. Den faste belægning på udearealerne minimeres, så regnvand kan nedsive på grunden.
  • Bebyggelsesplanerne kan sammensættes på et utal af måder, så bebyggelsen tilpasses den omkringliggende bys struktur og eksisterende infrastruktur.
  • Det fælles vaskeri indrettes, så det også fungerer som fælleshus og et sted, hvor beboerne kan møde hinanden i hverdagen.

 

03/05-2017