+A -A /R

Nyhed

Ung, uddannet og ustoppelig - studenter med ambitioner

Fatma, Yousef og Fisnik har noget tilfælles. Ikke kun med hinanden, men med tusindvis af andre unge danskere. De er blevet studenter, har store fremtidsplaner og en inspirerende holdning til uddannelse. Mød tre ambitiøse studenter fra Høje Gladsaxe, Händelsvej i København SV og Folehaven i Valby.
 
Fatma Erkan på 21 år retter lidt på huen, da hun skal have taget billeder. Det er en studenterhue, som ikke har været nem at få, men som Fatma er stolt af nu at bære. Det har hun god grund til, for når Fatma løfter huen, kommer der et stort og tydeligt 10-tal til syne sammen med en masse lykønskende hilsener fra venner og familie. Ligesom så mange andre unge danskere i disse dage har Fatma afsluttet sin studentereksamen og er forventningsfuld, når det gælder fremtiden: 
 
- Jeg har altid drømt om at blive politibetjent. Dog er der nogle adgangskrav, som jeg ikke opfylder på nuværende tidspunkt, og derfor har jeg søgt ind på sygeplejerskeuddannelsen, og så må vi se, hvad det ender med. Det er to vidt forskellige uddannelser, men begge uddannelser rummer lige præcis det, jeg gerne vil; at hjælpe andre mennesker, fortæller Fatma, der for nylig afsluttede sin hf i Lyngby.
 
Studenterhuen trykker 
Der er et kendt udtryk, der hedder ”Det er ikke studenterhuen, der trykker”. Men det er ikke et udtryk, der kan bruges om Fatma, Yousef eller Fisnik. 
 
Yousef El-Sharifi fylder 19 år lige om lidt og blev student for et år siden. Derfor har han for længst taget studenterhuen af, men alligevel kan man sige, at studenterhuen stadig trykker. Yousef tænker nemlig stadig i uddannelsesbaner og starter på medicinstudiet efter sommeren:
 
- Jeg glæder mig til at starte. Min storesøster læser allerede medicin, så jeg har en god fornemmelse af, hvad der venter mig, fortæller Yousef, da vi møder ham i beboerlokalet i 3B-afdelingen Händelsvej. 
 

Med sine bare 19 år er Yousef nok en af de yngste, der starter på medicinstudiet, men det skræmmer ham på ingen måder. Tværtimod glæder det ham: 
 
- Mens jeg tog min gymnasiale uddannelse på Frederiksberg, var jeg også en af de yngste. Jeg gik i klasse med en på 70 år, og lærerne var også over 50 år. Alderspændet og i det hele taget forskelligheden blandt elever og lærere var faktisk noget af det bedste. Man lærer meget af at skulle arbejde i grupper med andre, man ikke umiddelbart har meget tilfælles med. Så jeg håber på at møde mange forskellige typer af mennesker på medicinstudiet, lyder det fra Yousef. 
 
Velfortjent fejring
Fisnik Aslani på 22 år er den senest udklækket student af de tre. Han har afsluttet hf på Frederiksberg.
 

Planen er at læse til datamatiker på Roskilde Universitet, men inden da, er der lige noget andet vigtigt, der skal klares:
 
- Min klasse skal snart køre studenterkørsel. Det har vi alle glædet os til. For mig markerer studenterkørslen slutningen på et vigtigt kapitel og to års hårdt arbejde. Så det er en dejlig tradition, lyder det fra Fisnik. 
 
Ligesom Fatma sluttede Fisnik også af med et 10-tal. Det har ikke været nemt, men det har været godt at gå på hf:
 
- På hf skal man op til mange eksamener. Jeg har været oppe til ni i år, så det har været lidt hårdt. Men hf har været rigtig godt. Det bedste er, at jeg har fået mange venner. Man lærer rigtig mange at kende, og det er fedt, fortæller Fisnik
 
Fisnik har siden folkeskolen vidst, at han ville arbejde med it. Derfor var han også bevidst om, at han ville læse hf for at få adgang til en videregående it-uddannelse. 
 

Fejring hører med til at blive student. Fisnik og Yousef fejrede ved at holde fest med venner og familie. Det gjorde Fatma også, men derudover prøvede hun bungy jump. Noget, som hendes veninder havde arrangeret. 
 
Uddannelse giver lys fremtid 
Fatma, Yousef og Fisnik har alle samme begrundelse for at have taget en ungdomsuddannelse. Det gælder om at holde alle muligheder åbne. Derfor vil de anbefale andre unge at tage en ungdomsuddannelse.
 
- Uanset om det er gymnasie, handelsskole, teknisk skole eller en helt fjerde uddannelse, er der så mange muligheder for dig, når du er færdig, siger Fisnik. 
 
Fatma er enig og supplerer:
 
- Det er jo ens fremtid, det gælder, så det er vigtigt at tage en uddannelse. Med en ungdomsuddannelse har du altid noget at falde tilbage på, hvis du på et tidspunkt i livet beslutter dig for at arbejde med noget andet, end det du er i gang med. 
 
Yousef er i fritiden lektiehjælper for folkeskoleelever i sit boligområde. Nogle gange falder snakken også på uddannelse og fremtiden, og så er Yousef altid klar til at lytte og give gode råd: 
 
- Jeg siger altid, at det er vigtigt at tage en uddannelse. For når du har en uddannelse, har du en lys fremtid. Uanset hvilken uddannelse du tager.   
 
Det’ fedt!
Alle tre studenter har anden etnisk oprindelse, men er født i Danmark. Så udover at være dansk, er Fatma tyrkisk kurder, Yousef iraker, og Fisnik albaner. I medierne og blandt politikerne er der jævnligt fokus på unge med anden etnisk baggrund end dansk og uddannelse. Snakken går ofte på, at flere unge skal i uddannelse. 
 

Sidste år kunne BL – Danmarks Almene Boliger præsentere flere tal på deres hjemmeside, der viser, at rigtig mange af de unge med anden etnisk baggrund end dansk tager en uddannelse - også unge fra de almene boligområder. Det er et billede, de tre studenter kan nikke genkendende til fra deres uddannelsessteder: 
 
- Alle de unge, jeg kender, er i uddannelse, fortæller Yousef. 
 
Fisnik kan fortælle om stor diversitet på uddannelsesstederne:
 
- Det er jo på mange måder multikulturelt, men det er ikke noget, man tænker over i dagligdagen. Tværtimod, for i skolen er vi jo alle elever på lige fod, som er der for at lære og for at få en uddannelse. Så i skolen er vi ens. 
 
Fatma mener, det er en god idé, at både medier og politikere kigger forbi ungdomsuddannelserne og ser virkeligheden: 
 
- Vi er så mange med anden etnisk baggrund, som tager en uddannelse. Så jeg synes, at vi nogle gange bliver fremstillet forkert. Hvis både medier og politikere kom ud på studierne, kunne de se, hvordan tingene i virkeligheden forholder sig. For mig er det fedt at kunne være med til at vise det rigtige billede – at vi er mange unge danskere med anden etnisk baggrund, som tager en uddannelse – ligesom andre unge danskere gør, afslutter Fatma. 
22/06-2017