+A -A /R

Nyhed

Ministeren trækker 2 lovforslag tilbage

Mere kommunal anvisning til almene boliger og statslån til den almene sektor er ikke længere på tapetet. Godt hjulpet på vej af kritiske høringssvar fra BL – Danmarks Almene Boliger.

Af Jakob Østergaard Nøhr

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen er kommet på andre tanker. Derfor har regeringen trukket et nyt lovforslag om kommunal anvisning til almene boliger tilbage. Og senest har ministeren fra Liberal Alliance også trukket i land, når det gælder ideen om statslån til den almene sektor.

Det sidste har både BL og Finans Danmark, der er interesseorganisation for banker og realkreditinstitutter, advaret imod. Blandt andet har BL dokumenteret, at en tvangsomlægning af realkreditlån til statslån kan føre til store huslejestigninger.

De stigninger er nu undgået, da resultatet i stedet er blevet statsgaranterede realkreditlån til nybyggeri og renoveringer.

Individuelle løsninger med kommuner
Ministeren ville også give kommuner bedre mulighed for at anvise til de almene boliger. Men den løsning, Ole Birk Olesen lagde på bordet, takkede kommunerne selv nej til.

- Vi får en gave, vi ikke har ønsket os. Det er da lidt ejendommeligt, at de lægger et forslag frem uden at spørge os, når vi nu har aftalt det i økonomiaftalen, har Eske Groes, chefkonsulent i KL, tidligere sagt om lovforslaget til altinget.dk.

Lovforslaget gik ud på, at kommunerne skulle have besked om alle nye ledige boliger og mulighed for at anvise borgere til højst hver fjerde. Ifølge BL var lovforslaget direkte unødvendigt.

- Vi er imod forslaget. Det er unødigt at lave lovgivning på et område, hvor parterne (boligorganisationer og kommuner, red.) får det til at fungere fint i forvejen, har administrerende direktør i BL Bent Madsen sagt til altinget.dk.

12/12-2017