+A -A /R

Socialøkonomi i 3B

I 3B har vi i en årrække arbejdet for udvikling af socialøkonomi i vores boligafdelinger. De socialøkonomiske virksomheder giver nye muligheder for beboere og giver boligområderne et løft. Udviklingen og etableringen af de socialøkonomiske virksomheder sker i et samarbejde mellem blandt andre beboere, kommuner og allerede etablerede socialøkonomiske virksomher. Her er en oversigt over socialøkonomi i 3B - både i form af virksomheder, der er etableret, og virksomheder der er på vej. 


HVAD ER EN SOCIALØKONOMISK VIRKSOMHED?
Forestil dig en virksomhed, der tjener penge på almindelige markedsvilkår – men bruger overskuddet til at skabe arbejdspladser for udsatte borgere eller velgørende formål. Så har du en socialøkonomisk virksomhed.

Kilde: Det tidligere Vækstcenter for Socialøkonomiske Virksomheder.

3B har indgået et samarbejde med den socialøkonomiske virksomhed Incita, der bl.a. formidler småjobs til borgere med særlige behov. 3B og Incita har fået knap 1 mio. kroner fra Erhvervsstyrelsen til at skabe 110 fritidsjobs til unge i Valby og Kokkedal via projektet ’Fritidsjobsambassadører. I 2017 har 3B og Incita fundet fritdsjobs til over 60 unge mellem 15 og 18. 3B og Incita vil gerne samarbejde om at etablere mindre produktionsenheder med rummelige arbejdspladser i boligområderne. Opgaverne kan fx være pakning af varer for større virksomheder i kosmetik- eller fødevarebranchen.

I Tråd Med Verden (ITMV) er en forening, der har til formål at skabe meningsfulde forløb for kvinder, der er langt fra arbejdsmarkedet. Forløbene er organiserede omkring syværksteder, der udfører opgaver for designere, museer og andre private og offentlige kunder. 3B og ITMV har indgået et partnerskab med henblik på at skabe meningsfulde forløb for borgere i 3 boligområder i Storkøbenhavn. 3B finder passende lokaler til syværksteder, ITMV etablerer syværksteder og skaffe opgaver, og kommunerne henviser borgere, der har brug for tilbuddet. Det første syværksted blev etablere i Høje Gladsaxe i december 2017. 3B og ITMV taler nu med Herlev og Fredensborg kommune med henblik på at åbne værksteder i Hjortegården og Egedalsvænge i 2018. Udover at skabe meningsfulde forløb og småjobs for de beboere, der har brug for det, skaber syværkstederne mere liv, nye funktioner og nye fællesskaber i vores boligområder. ITMV vil etablere sig som socialøkonomisk virksomhed i løbet af 2018.


I Egedalsvænge er 3B igang med at etablere et samarbejde om nye socialøkonomiske aktiviteter med Fredensborg kommune, Incita, I Tråd Med Verden, og Folkekirkens Nødhjælp. Folkekirkens Nødhjælp vil etablere en frivilligdrevet genbrugsforretning. I samme lokaler vil INCITA drive produktionsvirksomhed og værksted, hvor brugte møbler repareres og opgraderes. I et andet lokale vil I Tråd Med Verden åbne et syværksted og reparere brugt tøj til genbrugsforretning. Fredensborg kommune vil henvise borgere på kontanthjælp til stedet, hvor de vil få nye kompetencer og småjobs. Lokale unge vil også kunne komme i fritidsjobs i produktionsvirksomheden.


3B har i en længere periode arbejdet sammen med den socialøkonomiske virksomhed Bybi om at skabe et nyt socialøkonomisk samlingssted på Amager. Målet er at skabe et unikt hus, hvor honningproduktion og socialøkonomi er i centrum. Senest har Grennessminde, en anden socialøkonomisk virksomhed, tilsluttet sig udviklingen af stedet, hvor de vil drive en socialøkonomisk café og butik. Sammen arbejder vi på at skabe noget, der vil forbedre bydelens image og skabe nye muligheder for Urbanplanens beboere i form af jobs og nye fællesskaber. 


I Folehaven har en gruppe frivillige beboere startet en genbrugsbutik med en café på butikstorvet.
Beboerne lærer om indretning og økonomi. Overskuddet går til et velgørende formål.

I et nyskabende projekt samarbejder 3B med Fredensborg Kommunes jobcenter om at få primært kontanthjælpsmodtagere i job. Og det er lykkedes. 
Der er nu ansat en teamleder, der hidtil var på kontanthjælp og en anden fast fultidsmedarbejder samt to andre medarbejder i små jobs (7 timer/uge) med at gøre rent på trapperne, vaskeriet og selskabslokalet i afdelingen. Projektet viser sig at være et gevinst for beboerne på flere måder. To beboere er kommet i regulære jobs og flere beboere får mulighed for at arbejde 5 til 7 timer om ugen, og dermed opnå at arbejde 225 timer pr. år. Desuden er kvaliteten af rengøringen blevet løftet på trods af en besparelse på 20% i forhold til prisen på tidligere rengøring. Ballerup Kommune og 3B har også en aftale om at beboere på kontanthjælp kobles til arbejdsmarkedet i mindre rengøringsjobs, dog i mindre omfang.

Beyond Coffee er en nystartet socialøkonomisk virksomhed, der på linje med Bybi arbejder med bæredygtighed og med at trække landbruget ind i byen. Beyond Coffee dyrker østershatte på kaffegrums. Det får de fra virksomheder, caféer og hoteller, der brygger økologisk kaffe og snart også fra 3B. Beyond Coffee har opstillet en midlertidig svampefarm i fire containere placeret på en 3B-byggegrund på Amager. Udover gevinsten for miljøet, når man genbruger affald skaber svampefarmen nye funktioner og liv, samt lokale småjobs. 

MADSKOLE OG SPISEFÆLLESSKABER
I samarbejde med Madskolen Jorden Rundt har 3B startet Urbans Madskole. Der er uddannet 18 beboere til at drive et folkekøkken i Urbanplanen. Den samme samarbejdspartner er også med i Folehaven, hvor der er uddannet 12 beboere til at lave mad til mange og undgå madspild, når de bestiller varer. Et folkekøkken har både indtægter og udgifter, og målet er at drive fællesspisning som en non-profit aktivitet. Det forventes også, at beboerne med deres nye mad- og hygiejnekompetencer er styrkede, når de søger job. 3B er i gang med at søge fondspenge til forankring af tre folkekøkkener og madfællesskaber i Urbanplanen, Folehaven og Høje Gladsaxe.

3B har indgået et samarbejde med den lokale socialøkonomiske forening Frugtplukkerne og Amager Æblemosteri om at lave et iværksætterforløb med skoler, hvor eleverne producerer æblemost af æbler fra haver på Amager. Projektet kaldes ÆbleMust. Mange haveejere bruger ikke deres havefrugt, så eleverne plukker og omdanner æblerne til most. I ÆbleMust-projektet lærer eleverne om iværksætteri, forretningsmodeller, kommunikation og at afsætte mosten. I 2017 samarbejder vi med den lokale skole, og 3B ser også på muligheder for at inddrage voksne beboere i et lignende forløb.