Hvad er Vild med Vilje?

Vild med Vilje er en bevægelse for alle, der vil gøre en konkret og lokal forskel for at gøre naturen vildere, rigere og mere mangfoldig. Lige nu forsvinder dyr, planter, svampe, bakterier og alt levende (også kaldet biodiversitet) omkring os i hastigt tempo. Et eksempel på det er den danske dagsommerfugl, hvor omkring halvdelen af alle arter enten er uddøde eller i fare for at uddø. Den største trussel for biodiversiteten er, at den mangler plads - en rig og vild natur. Dyrene og planterne mangler levesteder, hvilket også gør, at dyrene mangler mad.

I Boligforeningen 3B og i resten af KAB-fællesskabet er der mange tusinde kvadratmeter græsplæne, der ligger ubrugt hen og kun resulterer i enormt meget græsslåning. Dele af disse områder kunne med fordel omlægges til vild natur og på den måde gøre en forskel. 

Derfor har KAB lavet en aftale med foreningen Vild Med Vilje og virksomheden Habitats, hvor Boligforeningen 3B og de mange andre boligorganisationer i KAB-fællesskabet kan få skræddersyet hjælp til at omdanne ubrugte græsarealer og udearealer til vildere natur, rig på planter, insekter og fugle. Ligesom foreningen kalder vi indsatsen for ’Vild Med Vilje’.

Hvorfor er øget biodiversitet en god idé?

Der er mange fordele ved øget biodiversitet, blandt andet at der kommer mere liv og flere farver i ens afdeling. Sommerfugle, der flakser rundt, og vilde blomster giver ganske enkelt glæde i dagligdagen. Derudover er der også en række fysiske gevinster ved en større biodiversitet. Vi er med til at opretholde de livsnødvendige opgaver, som naturen skal udføre. Det kan være planternes evne til at filtrere vand, binde CO2 eller give os mad, insekternes evne til at bestøve og holde hinanden i skak (guldsmeden spiser myggen, som holder os vågen om natten, edderkoppen i hjørnet holder fluerne nede osv.). Vi risikerer at miste mange af de goder, naturen tilbyder os, hvis vi udrydder art efter art, eller mindsker antallet af hver art. Derfor er det også vigtigt, at gøre noget for at der bliver endnu mere af den vilde natur.