Gode boliger kræver, at boligafdelingen bliver vedligeholdt løbende. Derfor skal afdelingsbestyrelsen og driftschefen i samarbejde skal sørge for, at boligafdelingen sparer nok penge op til den vedligeholdelse. Det kalder vi at henlægge.
- Et af principperne ved henlæggelser er, at alle beboere skal være med til at spare op. Også selvom man flytter ind i en helt ny boligafdeling, hvor taget først skal skiftes om mange år. Det er ganske enkelt en del af det solidariske fundament, som almene boliger er bygget på, siger Henrik Thorenfeldt, formand for 3B’s Driftsudvalg.
I 2022 vedtog 3B en politik for henlæggelser – den kan du læse her. I forlængelse af den politik har vi produceret en kort film, der nærmere forklarer, hvorfor henlæggelser både er en god idé og nødvendige. Den kan du se herunder.
Ingen forhåbninger om helhedsplaner
Driftschefen har også henlæggelser med på dagsordenen for de igangværende netværksmøder ude i driftsområderne og jeres budgetformøder.
Hvor meget der skal henlægges hvert år, kan driftschefen beregne ud fra en såkaldt langtidsplan, der fra 1. januar 2024 skal kigge 30 år ud i fremtiden. Langtidsplanen indeholder driftens tekniske gennemgang, markvandring med afdelingsbestyrelsen, serviceaftaler, tilstandsrapporter, lovpligtige bygningseftersyn og Landsbyggefondens gennemgang af boligafdelingens nuværende henlæggelser.
- Det er billigere at vedligeholde en bygning løbende, end at totalrenovere den, når det ikke kan udsættes længere. Folk har måske en forventning om, at det ordner sig, når tiden til renovering kommer, og at vi kan søge hjælp hos Landsbyggefonden. Men Landsbyggefonden har varslet færre eller næsten ingen helhedsplaner i fremtiden. Derfor kan det blive dyrt for 3B og afdelingerne, hvis der ikke er henlagt midler nok, siger Henrik Thorenfeldt.
TOPBILLEDE: Langtidsplaner udgør rygraden, når de almene boligafdelinger skal vedligeholdes.