Demokrati er som en AlmenBolig+-bolig

Alle beboerdemokrater i 3B var lørdag den 12. marts inviteret til det årlige seminar for afdelingsbestyrelserne – denne gang med fokus på beboerdemokratiets styrker og svagheder.

Af Mette Winding Top

Hele foreningsdanmark, som vi kender det, er i disse år under forandring. Når store forandringer sker, kan vi enten prøve at bremse dem – eller vi kan følge med dem.

Boligforeningen 3B tror på, at vi når længst med at prøve at følge med de store forandringer, og derfor blev der stillet skarpt på beboerdemokratiet i en brydningstid på det årlige seminar for afdelingsbestyrelser den 12. marts.

Beboerdemokratiet udgør en hjørnesten i den almene sektor, og derfor mener 3B’s organisationsbestyrelse, at det skal tages meget alvorligt, når flere afdelingsbestyrelser peger på udfordringer med at trække nye beboerdemokrater til.

- Demokratiet minder jo meget om at bo i en AlmenBolig+-afdeling. Hvis man vil have ret til at brokke sig og ændre på noget, skal man også være med til arbejdet i boligafdelingen, lød det fra en af deltagerne.

Men hvordan får man så flere til at være med til arbejdet? Det hjalp Johan Galster fra We Do Democracy deltagerne til at tænke mere over. Myter er der nok af, når årsagen skal findes, men holder de stik? Den velkendte myte om, at de unge ikke deltager i demokratiet, passer ikke helt – de deltager mere end nogensinde i for eksempel klimademonstrationer.

Men de deltager ikke i beboerdemokratiet og i de klassiske foreningsaktiviteter, som mange beboerdemokrater er aktive i. Noget kan derfor tyde på, at det er tid til at genbesøge demokratiet. Ifølge Johan Galster har demokratiet for længe fået lov at stå i hjørnet som en smuk kommode, uden at vi har opdaget, at den undervejs er blevet både slidt og umoderne.

Der var meget at tænke over, og snakken gik derfor livligt både i gruppearbejdet og over den efterfølgende frokost. Også organisationsbestyrelsen og ansatte i kundecentret tog grundige noter, så hele organisationen kan blive klogere på, hvordan beboerdemokratiet har de bedste betingelser.

Har du feedback eller gode ideer, kan du skrive til metto@kab-bolig.dk