En boligsocial vicevært til beboernes undsætning

- Det er enten en nabo, der ringer med en bekymring, eller så er det beboeren selv, der gerne vil have hjælp med en ting, siger boligsocial vicevært Ann Gallego Patino.

Af Monika Fredensborg

Det var i coronaens første år, Maria Elborg Noer, leder af den boligsociale helhedsplan Mit Kvarter, var inviteret på besøg i boligafdelingen Tranehavegård.

Afdelingsbestyrelsen havde bedt om besøget. De ville gerne høre om muligheden om at få hjælp fra helhedsplanen. Stolt præsenterede de alt, som stod til beboernes rådighed – fra de veludstyrede beboerlokaler til de velplejede haver. Afdelingen råder også over forskellige gode tilbud: fra mande- og pigeklub til stolegymnastik. Og det er der også brug for i en afdeling, hvor over 80% af beboerne bor alene.

- Tranehavegård består af både ældreboliger og ungdomsboliger. I ældreboligerne har vi alt for mange, der er for dårlige eller for syge på den ene eller anden måde. Der oplever vi, at de har brug for hjælp. Det er ikke ejendomsfunktionærernes arbejde at tage sig af beboerne. Og det har de faktisk heller ikke tid til. Derfor syntes vi, at det var en virkelig god idé at have en boligsocial vicevært, siger Iris Joensen, afdelingsformand i Tranehavegård.

I Tranehavegård er der allerede mange små fællesskaber. Fra små grupper, der sidder på bænkene uden for opgangene, til aktivitetsudvalget, som samler alle de frivillige kræfter.

Udover afdelingsbestyrelsens kompetencer

En ting er alle de frivillige aktiviteter, som beboerne – og den aktive bestyrelse – selv kan stå for. En anden er, hvad en boligsocial vicevært kan bidrage med. Enhver boligafdeling kan direkte ansætte en boligsocial vicevært.

Tranehavegård valgte at købe nogle af Ann Gallego Patinos timer. Ann Gallego Patino er ansat i den boligsociale helhedsplan Mit Kvarter og deler sin tid mellem Folehaven og Tranehavegård. Som boligsocial vicevært har hun direkte kontakt til de beboere, der har brug for hjælp. Hun kan også være bindeleddet til Boligforeningen 3B eller brobyggeren til kommunen og andre myndigheder.

- Det har vi desværre ikke tid til at hjælpe med, og det er vi som bestyrelse heller ikke uddannet til, fastslår Iris Joensen.

I sidste ende handler det om at hjælpe så mange af beboerne som muligt. Og derfor har både Ann Gallego Patino og bestyrelsen brugt tid på at gøre opmærksom på, at hun nu er der.

En hjælp i hverdagen

- Det er enten en nabo, der ringer med en bekymring, eller så er det beboeren selv, der gerne vil have hjælp med en ting, fortæller Ann Gallego Patino og fortsætter:

- Tit, når jeg kommer forbi, viser det sig, at der er en del ting, der skal løses.

Hun kan rådgive om økonomi, hjælpe med at skrive ansøgninger om alt fra handicap-parkeringspladser til boligsikring eller økonomisk hjælp. Hun hjælper også med kontakt til Ældresagen eller Røde Kors.

- Ikke to dage er ens. Som boligsocial vicevært kan jeg følge en sag helt til slut. Og jeg giver ikke op. Det giver mig energi at være sammen med forskellige mennesker og at kunne hjælpe dem, siger Ann Gallego Patino, inden formanden supplerer:

- I bestyrelsen er vi virkelig glade for, at hun er her. Og jeg er ret sikker på, at det er mange beboere også.