Her har vilde katte fået bugt med rotterne

Herreløse katte bliver ofte set som et problem. I 3B’s nordligste boligafdeling er de blevet til et aktiv.

Af Jakob Østergaard Nøhr

Det er ofte dumt at sige ’nej’ til ekstra hjælp, og i boligafdelingen Egedalsvænge er de ansatte i driften også glade.

- Det er et hamrende godt projekt, lyder det hurtigt og klart fra serviceleder Michael Larsen, når talen kommer på boligafdelingens katteprojekt.

Det er begyndt og drevet af frivillige beboere, der sammen med Kattens Værn lagde en plan for, hvordan områdets vilde katte kunne blive til en ”samarbejdspartner” i stedet for en plage.

- Mange af dem var udhungrede og syge. De fandt de læ i beboernes haver om vinteren, og ofte fødte de killinger i folks kuglegrill, siger Yvonne Fornitz, der har været er tovholder for projektet siden 2019.

- Der lugtede jo også at kattetis i haverne, og beboerne klagede meget over larmen, når kattene var oppe at slås, supplerer Michael Larsen.

Giftfri rottebekæmpelse

Med penge fra bestyrelsen blev kattene neutraliseret eller indfanget, så der i dag er 30-35 katte i boligafdelingen. Projektet er nu en fast del af budgettet, så der er penge til dyrelæge og foder, og frivillige beboere i Katteudvalget sørger for at fodre og tage sig af de katte, der har brug for hjælp.

- Formålet at holde bestanden af katte nede, ude af folks haver og samtidig holde boligafdelingen fri for rotter. Rotter gider ikke være, hvor der er katte, så det er ren win-win. Vi kan hjælpe kattene, og de hjælper os, siger Yvonne Fornitz.

Det bekræfter serviceleder Michael Larsen.

- Hvis vi ser en kat, der ligger et sted eller halter, så ringer vi til Katteudvalget. Før havde vi også rotter i skralderummene uden for – det har vi ikke mere, siger han.

Problemet med de vilde katte i haverne blev især løst, da Yvonne Fornitz i 2016 begyndte at bygge kasser med halm til kattene. I dag er der 15 kattekasser fordelt på boligafdelingen fællesareal.

- Nogle beboere er nu så glade for kattene, at de spørger, om de også må få en kattekasse til deres have, men der siger vi ’nej’, for vi vil jo lære kattene, at de ikke må gå derind, slutter Yvonne Fornitz.