Her skal flere tusinde kvadratmeter passe sig selv

Boligforeningen 3B har fået dens største blomstereng i en Ballerup-afdeling, hvor et hold geder snart skal stå for at passe en jordvold.

Af Jakob Østergaard Nøhr

’Lidt har også ret’. Sådan lyder mantraet, når vi i KAB taler om biodiversitet, oprindelige arter og Vild Med Vilje. Men hvad hvis man har meget – altså mange kvadratmeter at gøre godt med?

Ja, så kan man gøre som boligafdelingen Måløv Park i Ballerup, hvor driftschef Simon Bødker har trukket på sine erfaringer fra tiden som driftschef i BO-VEST. Boligorganisationen fra den københavnske vestegn blev kendt for billeder af farverige blomstermarker og flaksende sommerfugle nogle år før, biodiversitet og vild natur kom på dagsordenen i resten den storkøbenhavnske, almene boligbranche.

- Jeg har lavet det før, så vi har brugt samme entreprenør, der ved noget om det her. Derfor var vi også sikre på, at det endelige resultat blev godt. Og samtidig vidste jeg fra BO-VEST, at vi ville spare mandetimer – det kan jeg også allerede se nu, siger Simon Bødker.

10 centimeters skræl

I dag er det kun Måløv Parks fodboldbane, der bliver klippet 1 gang om ugen. Resten bliver klippet med 2 eller 3 ugers mellemrum.

- Der bliver slet ikke brugt så mange timer på at slå græs som tidligere. Derfor kan vi gå i gang med andre ting, der har ligget og ventet, lyder det fra Simon Bødker.

Omlægningen i Måløv Park er udført efter alle kunstens regler. Blandt andet er de øverste 10 centimeter jord af det 1.800 kvadratmeter store areal til blomstereng skrællet af for at fjerne næring, og så er der sået en flerårig blomsterblanding med arter, der allerede findes i lokalområdet.

Hjælp på 4 ben

Udover blomsterengen har boligafdelingen bygget adskillige meter kvashegn, ladet græsset gro flere steder, og planen er, at der inden længe kommer et hold geder til at passe 6.000 kvadratmeter jordvold, som Måløv Park deler med Ballerup Kommune.

- Samlet bliver det et kæmpe areal, vi tager ud af den daglige drift. Udover volden, så er det næsten 4.500 kvadratmeter, der ikke skal røres, men blot slås to gange om året, siger Alex Peter Christiansen, der er serviceleder i Måløv Park, og fortsætter:

-  Måske slår vi en sti i blomsterengen, så børn og voksne kan gå på opdagelse mellem blomsterne og ikke blot se dem udefra.

Kom og få inspiration

Den afskrællede jord fra blomsterengen er banket sammen til en lille bakke på et nyt legeområde med tre tipier flettet af boligafdelingens egen pil.

- I stedet for at deponere jorden, lavede vi en lille høj, hvor børnene kan lege, så vi ikke skulle betale for at komme af med jorden. Og med de forskellige kvashegn slipper vi for at ringe til vognmanden, når vi skal af med alt vores grønne afklip i løbet af året, siger Alex Peter Christiansen.

Han eller driftschef Simon Bødker viser gerne kollegaer eller afdelingsbestyrelser fra andre boligafdelinger i 3B rundt i Måløv Park, hvis de er i tvivl om, hvordan det der med biodiversitet og vild natur kan komme til at se ud.

- Måløv Park er blevet et rigtig godt eksempel, som andre kan komme for at se og få inspiration fra. Der er selvfølgelig anlægsudgifter, men de bliver i høj grad opvejet af alt det, vi ikke skal bruge tid på nu, lyder det fra Simon Bødker.

Topbillede: Blomsterengen skal slås med le i efteråret. Derefter skal de visne blomster ligge på jorden i 14 dage, så de kan smide frø. Foto: Jakob Østergaard Nøhr