Kultur i børnehøjde skaber samhørighed og glæde

Ny børnefestival så dagens lys i 3B’s største boligafdeling.

Af Mit Kvarter, 3B’s boligsociale helhedsplan for Valby og Sydhavnen

1500 mennesker fra alle hjørner af byen samledes en lørdag i august i centrum af Folehavekvarteret til områdets første men nok ikke sidste børnefestival, Folehavens Fest og Fjolleri.

Det var et brag af en børnefest med store navne som Karla og HipSomHap, foodtrucks, slushice, boldspil, tegneworkshops og meget mere. Der var tætpakket foran scenen og blandt publikum stod blandt andre Freya på 7 år.

- HipSomHap var lykken, fortæller hendes mor, Maria, og fortsætter:

- Hun var så glad og spændt. Og også lidt genert, da hun faktisk fik lov til at møde kunstnerne.

Ny form for sammenhold

En lokal festival af denne kaliber sender et tydeligt budskab til kvarterets børn og unge; Kulturlivet er ikke kun noget for de voksne i København K – det hører også til hos dem lige i deres egen baghave. Og det er en pointe, Kalle B, der er ejer af pladeselskabet og management bureauet Fox Tail, og som sammen med den boligsociale helhedsplan Mit Kvarter var med til at arrangere dagen, gør meget ud af at fremhæve.

- Det er supervigtigt at lave events i områder, der normalt ikke har besøg af så meget kultur af den art. Derfor elsker jeg også, når jeg bliver inviteret til at lave arrangementer på nye pladser og i nye byer, som tager så kærligt imod det, man har bygget op, fortæller han.

Med arrangementer som børnefestivalen bliver Folehavekvarteret en destination i byen, et sted på københavnernes mentale landkort, et kvarter der vil og kan skabe musik og kulturliv i høj kvalitet til alle. For Maria og Freya, der bor i 3B’s største boligafdeling, Folehaven, var det allermest en anledning til at være fælles om musikken med deres naboer.

- En så stor festival var noget helt nyt. Det var super cool, at der var så meget for børnene. Det giver noget sammenhold på en anden måde. Man møder rigtig mange, man kender, som man ellers kun ville møde i Brugsen, siger Maria.

En særlig børnefestival

Dagen var også en manifestation af det nære medborgerskab, foreningsliv og de positive fællesskaber, der er bygget op over mange år i Folehavekvarteret. Et kvarter med tradition for at mødes på tværs af boformer og beboergrupper.

Netop den slags møder gjorde Folehavens Ungeværter og Boldklubben Folehaven en ekstra indsats for til festivalen ved at byde deltagerne velkomne, invitere alle børn og unge til at mødes om fodbolden, hjælpe til med praktiske gøremål og udvise en ansvarlighed, som yngre generationer kan spejle sig i.

Ud over at lede Fox Tail arrangerer Kalle B også en lang række festivaler, bl.a. Stella Polaris og BørnefestiBAL. Samtidig står han bag børnemusik-projektet Pippelipop, og han mener, at Folehavekvarterets nye børnefestival er noget særligt.

- Jeg har siden, jeg gik i folkeskole, lavet fester, festivaler og store events, og flere skiller sig ud, men jeg vil helt klart huske Folehaves Fest og Fjolleri, da det nok er den første gang, jeg har set så mange forskellige mennesker samlet ét sted med det fælles formål at give børnene den bedste dag.

De fleste husker nok tydeligt deres barndoms vejfester og fællesskaberne i nærområdet. Håbet er, at Folehavens Fest og Fjollerier har skabt og fremover vil skabe minder for livet. Det var en ren fornøjelse at opleve på en lun sommerdag.