Overborgmester i 3B: - Det må være en drøm at bo med udsigt til denne gård

Sophie Hæstorp Andersen lagde vejen forbi en af 3B’s boligafdelinger på den københavnske stenbro.

Af Jakob Østergaard Nøhr

Tiden var knap, og det er ikke hver dag, man får uforstyrret alenetid med Københavns overborgmester. Derfor kom beboere og Sophie Hæstorp Andersen omkring alt fra stofmisbrugere og fællesskab til biodiversitet og huslejer i ro, da overborgmesteren besøgte boligafdelingen Prangerhuset på Vesterbro.

- Det er godt at blive klogere på vores by og møde de ildsjæle, der i virkeligheden er med til at skabe fællesskaber i vores by. København er meget forskelligartet, og jeg elsker at møde mennesker – det giver mig energi og motiverer mig til at få bedre idéer i vores arbejde inde på rådhuset, sagde Sophie Hæstorp Andersen.

Søg meget gerne penge fra bio-pulje

Hun havde selv efterlyst forslag til besøg i hendes by - gerne steder, hun normalt ikke ville besøge i forbindelse med hendes arbejde. Den opfordring var formanden for Prangerhuset, Steen Egeberg, hurtig til at følge og sendte en invitation den anden vej.

- Vesterbro er ikke et af de steder, hvor vi har sådan rigtig mange almene boliger, og samtidig har vi mange snakke om, hvordan vi skaber boliger for alle. Og så er det her en af de grønneste gårde på Vesterbro. Derfor er det spændende at lære lidt om, hvordan man midt på stenbroen skaber de her grønne åndehuller for både børn og voksne – og måske også dyrelivet, lød det fra overborgmesteren.

- Der er jo helt fantastisk her. Det må være en drøm at få lov at bo med udsigt til den her gård.

Hun opfordrede samtidig borgere i København til at søge kommunens biodiversitetspulje. Her kan du læse, hvordan du gør. Det har 3B’s boligafdeling Valbyejendommene blandt andet gjort.

Stofmisbrugere i porten

Under besøget blev Sophie Hæstorp Andersen vidne til både børneleg, fællesspisning og rundvisninger i gården, hvor både børn og voksne hilste på hinanden. Netop fællesskaberne i gården gjorde indtryk.

- Det er en fortælling om et København, hvor vi gerne vil hinanden. Vi vil gerne mennesker, sagde overborgmesteren.

Det var langt fra kun positive historier, beboerne kunne byde ind med. Blandt andet er stofmisbrugere i porten og foran indgange et stigende problem.

- De har altid været der, men der er kommet flere, og i dag er de på kokain og crack i stedet for heroin. De opfører sig mere aggressivt end før, lød det fra en af beboerne.

Det var ikke første gang, Sophie Hæstorp Andersen havde hørt den historie.

- Jeg tager flere ting med fra Prangerhuset og tilbage på rådhuset. Dels noget omkring vores åbne stofscene her på Vesterbro, som vi ikke er færdige med endnu. Det vidste jeg godt i forvejen, men det er godt at blive mindet om, at vi skal finde bedre løsninger for de mennesker, sagde hun, inden snakken igen faldt på det grønne.

- En anden ting er hele idéen om, hvordan vi skaber flere grønne åndehuller, som den her, i byen. Lige nu er vi på vej med en biodiversitetsstrategi sammen med Danmarks Naturfredningsforeningen. For eksempel har denne her del af byen faktisk ikke adgang til særlig meget grønt, så vi vil gerne se på, hvordan vi kan lave mere af de gode ting, som de gør i Prangerhuset, lød det til slut fra overborgmesteren.

Prangerhuset er en del af en karré med andelsboliger og lejeboliger. Prangerhuset er den eneste almene boligafdeling i karréen.

Topbillede: Skomagerkaréen, som 3B's boligafdeling Prangerhuset er en del af, er en sjælden grøn plet på Vesterbro. Men samtidig er den et bevis på, at det godt lade sig gøre at skabe biodiversitet midt på stenbroen.