Juniorfotografer sætter ansigt på Folehaven og får en stemme i lokalområdet

I løbet af efteråret har seks piger mellem 13 og 15 år rettet kameralinsen mod Folehavekvarteret og stillet skarpt på områdets beboere og arkitektur. Fotografiet har givet dem et medie at udtrykke sig igennem, og de har givet fotografiet et helt unikt perspektiv retur.

Af Maja Lundager Pedersen

Hvem forstår et boligområde bedre end beboerne selv? Og hvem ser verden skarpere og med større nysgerrighed end ungdommen? Med afsæt i de to overvejelser har man i den boligsociale helhedsplan Mit Kvarter i 3B Folehaven i flere år fokuseret på at styrke unges kompetencer, fællesskaber og selvværd gennem journalistik og foto.

- Vi er overbeviste om, at vi repræsenterer området meget bedre og mere kreativt, når vi inddrager de lokale unge i vores formidlingsarbejde. Hvis vi professionelle kan træde i baggrunden og facilitere kommunikation af beboere for beboere, så er jeg ret sikker på, at vi alle står stærkere, forklarer Maja Lundager Pedersen, kommunikationsansvarlig i den boligsociale helhedsplan.

Detaljen i historien

Saliha Akdağ Roesen er en af de seks piger på efterårets juniorfotograf-forløb. Undervejs er hun blevet overrasket over at opdage evner, hun ikke vidste, hun havde.

- Jeg føler, jeg faktisk er ret god til at fange forskellige ting. Jeg er god til at lægge mærke til forskellige detaljer for eksempel, siger hun entusiastisk og fortæller, at hun nu overvejer, om hun skal blive journalist i fremtiden.

Juniorfotograferne er blevet undervist af professionelle fotografer fra NGO’en Turning Tables, der argumenterer for, at kulturlivet i Danmark udvides og styrkes, når vi tør give plads til unge, der normalt ikke får en vej ind i kulturen.

Modet til at møde nye mennesker

Pigernes første store opgave har været at portrættere Folehaven til en udstilling, der skal vises i Turning Tables’ kulturværksted på Nørrebro og siden forskønne byggehegn i Folehavekvarteret. For Saliha Akdağ Roesen har det været et meningsfuldt sted at starte.

- Jeg synes, at vi gennem billederne har fortalt om, at Folehaven er et sted med rigtigt meget historie i sig. Og et sted som alle og enhver burde besøg, siger hun.

Efter at have fuldført et grundkursus bliver pigerne ansat i den boligsociale helhedsplan i et lommepengejob som juniorfotograf. I løbet af 2024 skal de blandt andet hjælpe til med at dække begivenheder i Folehaven og tage portrætter af foreninger. Vigtigst af alt skal de finde deres eget udtryk og modet til at kaste sig ud i nye møder med områdets beboere. Og de er allerede godt på vej.

- Jeg har haft det megahyggeligt med det her projekt. Jeg har lært at tage billeder og at kommunikere bedre med folk. Især folk fra Folehaven, som jeg ikke kendte før, fortæller Negina Hashimi, en anden deltager i forløbet.