Høje Gladsaxe – 60 års fællesskab og historie

Det er i år 60 år siden, at de første beboere kunne flytte ind i nogle af de første lejligheder i det nye montagebyggeri i Gladsaxe.

Af Stefan Regner Rundstrøm

Hvor der før stod gårdene; Hyldegården og Lundegården blev der i perioden 1963-1966 bygget det område, som vi i dag kender for de fem højhusbyggerier. Dengang hed vi Fagforeningernes Boligforening og sammen med fire andre boligforeninger var vi bygherre for det dengang nye boligkvarter. Boligforeningen 3B har 399 boliger af de næsten 2000 boliger, der er i Høje Gladsaxe.

Det har været seks årtier fyldt med liv, fællesskab og mindeværdige historier. Fra de første dage med tomme gader til det pulserende samfund, vi kender i dag, har vores beboere sammen skabt et hjem, der er fyldt med minder og venskaber.

- Udviklingen i boligområdet har ændret sig gevaldigt til det positive, og der har været meget som kommunen og andre fagpersoner har involveret sig i, som gør, at området er blevet bedre på mange fronter. Arbejdet er ikke stoppet endnu og med os beboere, der vil hinanden, ser vi boligområdet som et dejligt sted at bo, og det er der mange der syntes. Man hører tit de voksne sige, at man bor her "fra vugge til krukke". Det er da sødt, at beboerne ønsker at bo i Høje Gladsaxe resten af deres liv, siger Mohamad Sophie, formand for 3B’s afdelingsbestyrelse i Høje Gladsaxe.

Tak til Gladsaxe Byarkiv for billedet.

Har du lyst til at se og lære mere om opførelsen af Høje Gladsaxe? Det Danske Filminstitut har fornyeligt digitaliseret en dokumentarfilm om byggeriet fra 1967, som du kan se her

Filmen handler om opførelsen af boligkvarteret Høje Gladsaxe. Den følger tilblivelsen af kvarteret og giver en rundtur i bydelen for at vise, hvad den kan byde på. Afslutningsvis interviewes beboerne i området, og de har delte meninger om beliggenheden og boligerne.